Beskrivelse af Testprober

General Beskrivelse

Formålet med denne beskrivelse er at give en kort introduktion til brug af  testprober (testnåle). For en detaljeret beskrivelse henvises til producentens datablad.

 

Nøjagtigheden af fixturet afhænger dels af præcisionen af testproberne og dels af selve fixturet. Generelt set er præcisionen af testproberne god. Alligevel er der de senere år sket små optimeringer i præcisionen. Ser man på hvor præcist man kan ramme et punkt på printet, kan man dele det i følgende punkter

  • Positionering af hullerne til testproberne
  • Hullerne skal bores vinkelret på probepladen
  • Styretappenes nøjagtighed
  • Nøjagtigheden af probepladens bevægelse
  • Nøjagtigheden af placeringen af printets styrehuller og test-øer
  • Nøjagtigheden af selve testproben og soklen

Sokler. Testproberne består af 2 dele, en testprobe og en sokkel. Soklerne monteres i huller i testprobepladen. Ledningsenden af soklen fås med en wirewrap afslutning eller en loddeterminal. At testproben er monteret i en sokkel ,giver en række fordele som

  • Let udskiftning af defekte testprober
  • Testprober med andre spids kan let monteres
  • Slidte testprober er lette at udskifte

Testprober. I testproben er der en indbygget fjeder, så spidsen kan bevæges nogle millimeter. Den typiske max. bevægelse er 6mm. I fixturerne tilstræber man en sammenpresning på ca. 4mm. Fjederen i testproben er forspændt, dvs. at probespidsen ved begyndelsen af sin bevægelse giver ca. 50% af fjederkraften ved fuld sammenpresning (ca. 2 Newton). Det giver elektrisk kontakt, selv om testproben kun presses lidt sammen.

Testproberne fås med mange forskellige udformning af spidsen. Det er væsentligt, at spidsen er skarp og kan trænge gennem flusrester og oxider. Den skal også helst være selvrensende, så der ikke med tiden samles fremmedlegemer på spidsen. Det vil give dårligere elektrisk kontakt. Testproberne monteres i soklerne ved at trykke dem på plads med et stykke plastik. Man må aldrig trykke på spidsen med metal eller tilsvarende hårdt materiale. Levetiden for en testprobe er typisk nogle hundrede tusinde operationer.

Data for center til center afstanden for testproberne findes på siden "Design for Bedre Test".

 

Billedet viser typiske testprober. Nederst ses en sokkel.