FAQ - Diverse Spørgsmål

Størrelse af styrehuller i printet
Den anbefalede størrelse er fra  ø3,0 til ø6,0mm. Styretappene fremstilles, så de passer til det aktuelle printkort.

Ingen huller i print til styretappe
Hvis der ikke er styrehuller i printet, kan man bruge kanterne af printet til at styre efter. Det går dog ud over præcisionen, fordi der sædvanligvis er større produktionstollerancer på kanterne end hullerne i printet.

Udskiftning af testnåle
Testnåle er monteret i sokler (et lille rør). Så det er forholdsvis enkelt at tage testnålen op af soklen og erstatte den med en anden. Det kunne f.eks. være en testnål med en anden type spids.

Testnåle på oversiden af printet
Det er muligt på nogle fixturer at montere testnåle på oversiden  Men det kan ikke anbefales. Hvis man alligevel er nødt til at gøre det, så skal det gøres med så få testnåle, som muligt.

Høje komponenter på overside af print
Hvis en komponent på oversiden er højere end 27 mm, vil det i de fleste tilfælde kunne løses ved at flytte aflastningsbøjlerne i overdelen til siden. Alternativt kan aflastningsbøjlerne monteres på oversiden af samlingsbøjlerne. Det giver en frigang på 42 mm.

Høje komponenter på underside af print
Hvis en komponent på undersiden er højere end ca. 4 mm, bliver der lavet en udfræsning i nålepladen, så der er plads til komponenten. Vær opmærksom på, at der ikke må sidde testnåle for tæt på den høje komponent.

Høje spændinger på print
Den mest almindelige måde at eliminere risikoen for at få stød fra høje spændinger på printet er at montere en skærm af plast i fixturets 'låg'. Som ekstra sikkerhed kan man indbygge skjulte kontakter, så der kun er spænding på testnålene, når låget afskærmer printet.

Eftermontering af testnåle
Nogle gange kan der være behov for at montere flere testnåle efter at fiksturet er lavet færdigt. Det kan i de fleste tilfælde lade sig gøre. Men det kan være vanskeligt at placere de ekstra testnåle præcist nok.

Print kiler fast på styr
Hvis et printstyr (styrestag) er blevet skævt, vil printet have tendens til at kile fast mellem styrerne. Det kan oftest rettes op igen: Læg et print i fiksturet, se hvor printet kiler fast. Med en træstok eller lignende som forlænger, kan man nu forsigtigt slå på det ene af de 2 printstyr. Vælg 1 styr og ret kun op på det. Ret styret op i en retning, så printet ikke længere kiler fast i styrehullet. Det er vigtigt at have en forlænger at slå på, så man ikke beskadiger testnålene. Metoden kan have 'magisk' virkning, hvis print kiler fast.

Lysdioder på undersiden af print
Ja, det kan man i visse tilfælde. Nogle gange er det mest hensigtsmæssigt at sætte et spejl i bunden af fixturet. Andre gange kan man med fordel montere et USB-kamera.

 ATP2020 kassette med spejl i bunden for lysdioder.

Testnåle på benene i stik
Ja, det kan i visse tilfælde lade sig gøre. Det afhænger af stikkets udfomning. Man vil så som regel være nødt til at undersænke testnålene. Men metoden er ikke optimal og er kun en nødløsning.

 

 ATP2020 kassette med testprober, som trykker direkte på konnektor-ben.